Przejdź do treści

Spędź świąteczny czas z Warszawską Szkołą Filmową


Szanowni Państwo,

 

Trwają przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Wszyscy w pędzie kupują prezenty i szykują się do wspólnego świętowania. Na tę okoliczność, Warszawska Szkoła Filmowa przygotowała niespodzianki, dzięki którym okres przygotowań upłynie Państwu w miłej atmosferze.

 


 

 

ŻYCZENIA OD KANCLERZA WARSZAWSKIEJ SZKOŁY FILMOWEJ - DR MACIEJA ŚLESICKIEGO:

 

 

 


 

FILMOWA NIESPODZIANKA:

 

 
Drodzy Studenci, Drogie Studentki, Szanowni Słuchacze,
 
Mamy dla Was przygotowaną specjalną filmową niespodziankę świąteczno-noworoczną. Ten rok nauczył nas, że tylko dystans i miłość może nas uchronić od tego covidowego szaleństwa, dlatego proponujemy Wam specjalny, dodatkowy prezent pod choinkę w postaci vouchera do wirtualnej sali kina Elektronik na platformie MOJEeKINO.PL. Umożliwi on dostęp do katalogu ponad 500. filmów zgromadzonych na platformie. Mamy nadzieję że przypadnie Wam do gustu.

Ze względów logistycznych prosimy o zgłaszanie w mailu zwrotnym na adres promocja@szkolafilmowa.pl akcesu, kto jest  zainteresowany voucherem. 
 
Wystarczy mail o treści TAK na adres promocja@szkolafilmowa.pl, a w odpowiedzi otrzymacie od nas indywidualny kod pozwalający zalogować się do wirtualnego kina.
 
Zgłoszenia przyjmujemy do 26. grudnia (niedziela) do godz. 20.00.
 
Życzymy udanego seansu filmowego!
 
 

 

ŚWIĄTECZNA KUCHNIA WARSZAWSKIEJ SZKOŁY FILMOWEJ: 

 

Zapraszamy wszystkich na pierwszy film z cyklu. W tej odsłonie Kanclerz naszej Uczelni Pan Maciej Ślesicki zdradzi swój przepis na śledzia po kaszubsku.

 

 

 

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 300- 400g śledź matjas
  • 4 szt ziela angielskiego
  • 3 szt liścia laurowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 szt średniej cebuli
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie kilka kropli oliwy pomarańczowej
 
Sposób przygotowania: Cebulę posiekać w piórka i następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pieprz i sól, aby cebula puściła sok. Cebulę smażyć do momentu zeszklenia. Następnie należy dodać liście laurowe oraz ziele angielskie, dalej smażąc. Dodajemy przecier pomidorowy, rodzynki oraz cukier. Całość smażyć około 10 min, następnie wystudzić przygotowany sos. Do wystudzonego sosu dodać pokrojone w około 3-4 centymetrowe kawałki śledzia. Całą zawartość patelni należy dokładnie wymieszać i przełożyć na półmisek. Opcjonalnie proponujemy skropić danie odrobiną oliwy pomarańczowej. 
 
 

Drugi film z cyklu. W tej odsłonie Reżyser Radosław Piwowarski, nasz Wykładowca opowiada o roli śledzia w filmie.  

 

 

 

Trzecią odsłonę potraw prezentuje Prorektor ds. strategii i rozwoju, CEO - Pan Michał Kujawa. Przygotuje dla Was swój autorski przepis na śledzia w wodzie mineralnej.

 

 

Składniki:

  • 2 opakowania śledzi a’la matijas w oleju
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 duża biała cebula
  • duża butelka wody mineralnej gazowanej (mocny gaz)
  • butelka oleju rzepakowego
  • dymka i szczypiorek
 
Przygotowanie:
 
  • Śledzie wyciągamy z opakowania i wrzucamy na sitko z dużymi oczkami.
  • Płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.
  • Odsączamy śledzie i kroimy na kawałki 2-3 cm.
  • Wrzucamy do głębokiego naczynia i zalewamy wodą mineralną, tak aby przykryła wszystkie śledzie. Naczynie zakrywamy folią aluminiową.
  • Wsadzamy do lodówki na minimum 10 godzin a maksymalnie 12 godzin.
  • Cebulę białą i czerwoną kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na sito o dużych oczkach i parzymy wrzątkiem.
  • Cebule płuczemy pod zimną, bieżącą wodą i wkładamy do innej miseczki. Miseczkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Po upływie 10 h - 12 h, wyciągamy śledzie z lodówki i wkładamy na sito oraz odsączamy z wody. 
  • Bierzemy ładne, głębokie naczynie najlepiej prostokątne lub owalne i układamy śledzie (jedna – max. 2 warstwy.)
  • Wyciągamy z lodówki cebulę i zasypujemy śledzie na głębokim talerzu.
  • Przygotowane śledzie z cebulą zalewamy olejem rzepakowym, do całkowitego zakrycia.
  • Szczypiorek tniemy na drobniutkie kawałki najlepiej nożyczkami, dekorujemy.
  • Na koniec dekorujemy półmisek kawałkami dymki ok. 10 cm.
 
Gotowe! Smacznego!
 
 

Prezentujemy czwartą odsłonę cyklu "Świąteczna Kuchnia Warszawskiej Szkoły Filmowej" w tym odcinku nasza Wykładowczyni - Julia Bui przygotuje Roulaux de printemps.

 

 

WERSJA KREWETKOWA (w filmie) - Składniki:
  • papier ryżowy
  • świeża mięta
  • sałata
  • kiełki sojowe
  • marchewka 
  • świeży ogórek 
  • Grzyby mun
  • Krewetka gotowana

SOS:

  • cytryna
  • czosnek
  • sos nuoc-mâm (czyli rybny) 
  • marchewka
  • cukier trzcinowy albo syrop z agawy

WERSJA WEGAN - Składniki:

  • papier ryżowy
  • makaron ryżowy
  • świeża mięta
  • sałata 
  • kiełki sojowe
  • marchewka
  • świeży ogórek
  • Grzyby mun
  • tofu
SOS:
  • cytryna
  • czosnek
  • sos nuoc-mâm (czyli rybny)
  • marchewka 

 

Piąty odcinek cofnie nas w czasie. A to za sprawą naszego Wykładowcy - Jarosława Kupść, który przygotował dla Was filmowe pierogi w duchu Charliego Chaplina.

 

 

 

Przedostatni przepis, specjalnie dla Was serwuje nasza Wykładowczyni - Magda Kizinkiewicz. Przygotowała Boczniak a'la śledź. Zobaczcie:

 

 

500dag boczniaków wrzucam na gorąca wodę, do której dodaję 3 łyżki sosu sojowego i/lub jeden płat glonów nori gotuję przez 10 min w międzyczasie:
  • 4 cebule pokrojone w piórka szklę na patelni dodaję
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki cayen
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego lub cukru moscavado
Podduszam razem z cebulą koło 2-3 min na koniec dodaję koncentrat pomidorowy 210-250 dag dokłądnie mieszam do zagotowania na koniec wkładam do słoiczków lub innego naczynia odcedzone, pokrojone boczniaki i przekładam na zmianę uzyskaną zalewą- warstwami
 
Potrawa jest lepsza jak postoi przynajmniej 12 godzin. Boczniaki można zamienić na pieczarki lub śledzie- wedle uznania. Wesołych Świąt!
 
 

A... ostatni, będą pierwszymi! W tym odcinku Dziekanat, International Studies oraz Dział Kreatywny przygotują dla was zupę grzybową, sałatkę warzywną, oraz kapustę kiszoną.

 

 

 Dziekanat - Wigilijna zupa grzybowa:
  • 150 g suszonych borowików 
  • włoszczyzna
  • przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • śmietana 18%
  • 2 łyżki mąki
  • łazanki 

 

Grzyby moczymy w wodzie przez 24 godziny. Gotujemy wywar z warzyw, dodajemy przyprawy, wyjmujemy warzywa, borowiki razem z wodą dodajemy do wywaru,  gotujemy 1,5 godz. Wyjmujemy grzyby. Mąkę mieszamy w szklance zimnej wody i dodajemy do zupy, by ją zagęścić. Następnie dodajemy śmietanę (ilość wedle własnych preferencji). Podajemy z łazankami. Smacznego

 

Studia międzynarodowe - Kapusta kiszona z grzybami:

 

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 400-500 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego

 

Przygotowanie:

 

Grzyby włóż do większej miski, zalej ugotowaną wodą tak aby zakryła grzyby i namaczaj przynajmniej przez całą noc, 12-16 h. Grzyby przelej do garnka razem z wodą i gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu grzybów odlej wodę i zachowaj, a grzyby posiekaj na drobniejsze kawałki.

 

W czasie gotowania grzybów przygotuj pozostałe składniki. Cebulę drobno posiekaj, kapustę także możesz przesiekać drobniej, to zależy jak duże kawałki kapusty będą.  Na odrobinie oleju podsmaż cebulę – wystarczy, by się zeszkliła. Dodaj do cebuli pokrojone grzyby oraz kapustę i zalej 1 szklanką płynów. Wykorzystaj tu wodę z gotujących się grzybów i dodaj do niej czystą wodę, najlepiej przegotowaną.

 

Gotuj kapustę przez 20-30 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie i woda wyparuje. Pod koniec gotowania mieszaj od czasu do czasu aby kapusta się nie przypaliła, jeśli kapusta tego wymaga uzupełnij jeszcze odrobiną wody. Dopraw kapustę solą i pieprzem do smaku. Spróbujcie sami!

 

Dział Kreatywny - Sałatka jarzynowa:

 

Składniki:

  • 2 ziemniaki 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 jabłka
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy 

 

Przygotowanie: 

  • Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyć (nie obierać), włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 40 minut.
  • Odcedzić, ostudzić, obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, włożyć do dużej miski.
  • Jajka ugotować na twardo (ok. 5 - 6 minut licząc od zagotowania się wody), pokroić w kosteczkę, dodać do miski z jarzynami.
  • Ogórki, cebulę oraz jabłko obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do miski. Wsypać dobrze odsączony i osuszony groszek.
  • Całość doprawić solą (około 1/2 łyżeczki) oraz zmielonym czarnym pieprzem (około 1/2 łyżeczki). Wymieszać z majonezem (kilka łyżek zostawić do dekoracji) oraz musztardą.
  • Przełożyć do salaterki i pokryć odłożonym majonezem, udekorować wedle uznania.

Przepis ze strony www.kwestiasmaku.com zmodyfikowany przez nas;)

 


 

SCRIPT FIESTA ŻYCZY WESOŁYCH ŚWIĄT I PRZYPOMINA O KONKURSIE

 

 

KONKURS NA KONCEPCJĘ SERIALU!

 

Tym razem uczestnicy mogą zgłaszać zarówno projekty seriali telewizyjnych, jak i internetowych.

 

Zwiększy się również pula nagród – w tym roku sięgnie ona aż 40 000 zł! Nagrodą główną jest 20 000 zł i szansa na realizację zwycięskiego scenariusza.

 

"Nagrody to nie jedyny powód, dla którego warto spróbować swoich sił w Konkursie!"  przekonuje Malwina Czajka, Dyrektorka Artystyczna Script Fiesty.  "Samo dotarcie do finału może stać się dla uczestników przedsionkiem do wielkiej kariery! Naszymi finalistami oraz laureatami byli przecież uznani dziś scenarzyści, m.in. Tomasz Klimala (“Furioza”) czy Bartosz Kozera (“Czarna owca”)!"

 

Nabór projektów rozpoczyna się już dziś i potrwa do 7 lutego 2022 roku.

 

Wszystkie informacje znajdziecie na stronie www.scriptfiesta.pl

 


 

MUZYCZNE ŻYCZENIA OD LICEUM FILMOWEGO ORAZ LICEUM KREACJI GIER WIDEO

 
Przepiękną niespodziankę przygotowali dla nas Uczniowie, Nauczyciele z... Haliną Mlynkovą na czele! Zapraszamy do wysłuchania mini Koncertu Wigilijnego oraz życzeń złożonych przez Dyrektora Liceów Pana Piotra Łukomskiego i Z-ce Dyrektora Panią Edytą Łukawską-Mazur.
 

 


 

KONKURS - ROZDAJEMY VOUCHERY NETFLIX

 

Przedstawiamy Wam kRAJowy Konkurs Świąteczny. Obejrzyj nasz film na NETFLIX i wygraj super nagrody.

 

Zasady są proste: napisz pod postami na Facebooku i Instagramie swoją lub zaobserwowaną historię w stylu filmu kRAJ (do 15 zdań). Doceniamy absurd, poczucie humoru i kreatywność.

 

 
Regulamin oraz pełne informacje dostępne TUTAJ
 

 

BOŻE NARODZENIE W LESIE | IMPROWIZACJA BOŻONARODZENIOWA 

 
Na sam koniec zostawiliśmy coś dla wytrwałych koneserów X muzy! Zapraszamy do obejrzenia materiału "Boże narodzenie w lesie" improwizacji w ramach zajęć "Muzyka do obrazu" wykonanej przez studentów 2 roku kreacji dźwięku pod kierunkiem Michała Górczyńskiego. Improwizacja muzyczna  do filmu Władysława Starewicza - pioniera animacji, który zrobił pierwszy na świecie animowany film lalkowy.
 
 
 
 

 
WESOŁYCH ŚWIĄT I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2022 ROKU
 
Społeczność Warszawskiej Szkoły Filmowej


  • Targowisko twórczości
  • HTML
  • format tekstowy